Fondarea Bursa Questum – QBursa

Avand o experienta indelungata ca participant activ pe piata de capital, a serviciilor financiare, pe piata consultantei in management, am observat ca informatiile despre oferta si cerere, la noi in tara, sunt reduse, chiar in conditiile existentei platformelor on-line si a posibilitatilor internetului. In plus, in foarte multe situatii, in cazul in care se intalneste cererea cu oferta, exista cel putin doua disfunctionalitati privind comunicarea dintre cele doua parti, vizavi de incheierea si derularea contractelor / tranzactiilor: una dintre ele consta in faptul ca partile contractuale nu au convingerea ca au gasit contrapartida optima (neavand o baza dezvoltata de unde ar putea alege, selecta); cea de a doua, care poate fi influentata de prima, o constituie comunicarea greoaie, bazandu-se mult pe intalniri directe, care presupun deplasari, uneori prea numeroase si pe distante mari. 

Astfel, a luat nastere ideea infiintarii unei piete active, al unui loc de intalnire a cat mai multe cereri si oferte; sau, poate mai concret, un loc al intalnirii a cat mai multe solutii si posibilitati de realizare a tranzactiilor. Proiectul consta in principal in identificarea modalitatilor si mijloacelor prin care aceasta piata sa aiba posibilitatea de a fi cu adevarat activa, pentru realizarea obiectivului declarat: dezvoltarea companiilor prin participarea pe aceasta piata. Deasemenea, obligatoriu, proiectul trebuia sa aiba in vedere aplicarea unor principii de operare corecte, eficace si sustenabile. 


promovare online:

promovare online


Dintre caracteristicile importante ale acestui Proiect de piata, a acestui loc de intalnire al vanzatorilor si cumparatorilor pentru orice tip de afaceri: companii si produse (bunuri si servicii), inclusiv know-how, carte sau drepturi intelectuale, caracteristicile de  transparenta si impartialitate fata de participanti s-au impus ca primordiale, astfel ca aceasta piata trebuia sa aiba si caracteristici specifice unei Burse.

De ce QBursa? Eforturile si implicarea au fost, sunt si vor necesita a fi deosebite si dinamice pentru ca Proiectul sa fie atractiv, sustenabil si sa convinga ca reprezinta o solutie deosebita pentru dezvoltare: astfel, s-a considerat ca trebuie sa fie un Q Proiect, cu o finalizare in Q BURSA. “Q” se mai poate identifica ca provenind si de la Bursa Questum, denumirea societatii comerciale initiatoare. “Questum”, in limba latina inseamna “achizitii”; termenul s-a extins ca inteles spre “piata comerciala”. Denumirea s-ar traduce ca “Bursa de achizitii” sau, poate un pic fortat, Bursa de comert. Ramanand in sfera limbii latine, cu putin umor, pot spune ca am avut incredere ca Bursa Questum, prin QBursa, va deveni Bursa Questum Spectaculum (comert – afaceri spectaculoase).

Se intampla in 2018. Am inceput sa promovez ideea de mai sus reprezentantilor unor companii mai mari si mai mici, unor institutii financiare, fonduri de investitii, unor profesori universitari, reprezentatilor unor Asociatii profesionale.
Spre surprinderea mea, entuziasmul acestora a depasit asteptarile. Mai mult, au inceput sa insiste ca Proiectul sa demareze cat mai repede. Astfel, ideea a devenit o obligatie.

Multi prieteni si cunostinte m-au incurajat sa pornesc pe acest nou drum.
Au fost si prieteni care, cu grija, mi-au aratat dificultatile si amenintarile unui astfel de proiect: amploarea proiectului, volumul de resurse necesare, durata de timp pentru “amorsarea” afacerii.
Cum vom identifica si vom atrage un numar mare de parteneri? Cine va finanta proiectul pana la implementare si generarea de venituri? Care este concurenta directa si indirecta pentru astfel de servicii? Exista modele de business similare ce au avut succes?

Multe intrebari … Dar si multe raspunsuri. Si mai ales, sustinere. Sustinere din partea unui grup de prieteni, sustinere din partera familiei, dar si sustinerea morala a unor personalitati si profesionisti din diverse domenii. 

Asa ca am dat startul efectiv.
In urma discutiilor de care aminteam mai sus, am primit asigurari de sprijin si implicare, conditionate de  “pornirea motorului”. Acest fapt insemna constituirea angrenajului format din factorul uman si cel financiar. Multi au dat inapoi, considerand ca este un proiect vast si prea indraznet pentru Romania.

De la inceput si pana in prezent, m-am bucurat de sprijinul unor persoane (reprezentand, bineinteles companii/institutii) care au crezut si isi doresc existenta si dezvoltarea pietei QBURSA. Este posibil, la dorinta lor, sa ramana in anonimat dar eu mi-as dori, ca pe viitor, sa isi dea acordul pentru recunoasterea publica a sprijinului. 

Trebuie amintit primul partener asociat al echipei: Florin Stan, specialist IT, fondator la randul sau a unei companii excelenta reputational, cu clienti de presitgiu. Mentionez si ca pentru site web am colaborat cu firma Breakingpoint.
Urmatorul partener asociat: Dragos Cazacu, cetatean danez, consultant al unor fonduri de investitii, fondator al unor site-uri de consutanta in marketing si financiare, in Europa si SUA, fondator al unor firme de distributie si comert.
Mai evidentiez ca, pe parcursul proiectului, o buna perioada, am beneficiat de sprijinul si aportul lui Cezar Iulian Armasu – un profesionist in management si marketing, ancorat si implicat in mai multe proiecte si companii cu caracter inovativ pe piata.

Proiectul QBursa se va dezvolta in trepte, in mai multe etape.
Astazi suntem in etapa in care se implementeaza urmatoarele sectiuni ale Bursei, segmente ale pietei: bursa de comert, bursa de carte, bursa de servicii/afaceri/B2B, bursa de cursuri/ formare profesionala.

In paralel, proiectul continua cu formarea unei scoli pentru brokeri de comert.
Desi am inaintat mai greu decat ma asteptam – aici pot sa dau vina, ca multi din piata, si pe actuala criza a carei magnitudine depaseste orice experiente istorice ale comunitatii – sunt increzator in rezultatele concrete pe care le astept cat de curand.
Acum, ma bucur de ce am realizat, de asociatii si partenerii care s-au alaturat acestei initiative si, impotriva dificultatilor situatiei pandemice in care ne aflam, am stabilit ca este momentul sa continuam cu incredere.

va urma …

QB
QB
Managing partner QBursa

Postări recente:

Invitatie inscriere Brokeri/Traderi

INVITATIE de a participa pe piata QBursa Comerciala de Afaceri, Catre, - Brokeri si traderi din toate domeniile de activitate, exemplificand cu:...

SERVICII PRESTATE IN CADRUL PIETEI QBURSA

Activitatile desfasurate pe piata QBursa au in vedere: Cresterea numarului de tranzactii de vanzare/cumparare de afaceri, respectiv de companii, active,...

Autorul zilei la Q-Bursa de Carte

Astazi, Octavian Paler: Preambul: "Interviu cu Dumnezeu":  "– Ai vrea să-mi iei un interviu, deci… zise Dumnezeu. – Dacă ai timp… i-am...

Recomandate:

Studenti brokeri : viitorii antreprenori de excelenta

Brokeri comerciali de afaceri - studenti: Scopurile dezvoltarii unei categorii...

Platforma online QBursa

Scopul Platformei de tranzactionare QBursa Parte integranta a paginii de...

Povestile din business – QBursa

Fondarea Bursa Questum - QBursa Avand o experienta indelungata ca...
- Advertisement -

S-ar putea să-ți placă și :postari relevante
Recomandate pentru tine

Invitatie inscriere Brokeri/Traderi

INVITATIE de a participa pe piata QBursa Comerciala de Afaceri, Catre, - Brokeri si traderi din toate domeniile de activitate, exemplificand cu: domeniile comerciale si de afaceri;...